אובחנתם כסובלים מניסטגמוס? כך תדעו בדיוק מה יש לכם

בריאות העין זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבריאות העין!

מה יש לנו בכתבה?
ניסטגמוס
ניסטגמוס

ניסטגמוס היא לקות ראייה שמופיעה בשכיחות של 1:1000 הבאה לידי ביטוי בתנועות בלתי רצוניות של העיניים שיכולות להיות תנועות סיבוביות, תנועות מלמעלה למטה או תנועות של ריצוד העיניים לצדדים.

בדרך כלל מדובר על תופעה שפוגעת בשתי העיניים במקביל אך לא אחת היא מופיעה בעין אחת בלבד. ניסטגמוס יכולה להופיע כבר בלידה, על רקע גנטי אך באופן עקרוני בהחלט יכולה להיות נרכשת ולפגוע גם במבוגרים שכל חייהם היו בעלי ראייה תקינה.

מה הם הגורמים לניסטגמוס?

הסיבה המרכזית לניסטגמוס היא פגיעה בראייה שמתרחשת כבר בגיל הרך. בעיה כזו יכולה להיות מחלת רשתית, ניוון של עצב הראייה, חוסר קשתית או לבקנות.

כל אחת מהבעיות האלו מקורה בפגם גנטי מסוים. במקרים מסוימים הריצוד של העיניים יופיע כבר בלידה אך במקרים אחרים הוא יכול להופיע בין גיל שישה שבועות לשנים עשר שבועות ואף מאוחר יותר כשלרוב הוא מתרחש עד גיל חצי שנה.

ישנן מחלות שבהן הפגיעה היא לא בעין או בעצב הראייה אלא במרכז עיבוד התמונה במוח וכן ישנם מקרים בהם הניסטגמוס מופיע על רקע לא ברור (ניסטגמוס אדיופטי).

במבוגרים הניסטגמוס יכול להופיע בעקבות חבלת ראש או כתופעת לוואי של שבץ מוחי ואז הוא נקרא ניסטגמוס נרכש.

בגדול נהוג לחלק את הגורמים לניסטגמוס לשלושה: ניסטגמוס על רקע לא ברור, ניסטגמוס על רקע בעיה מוחית וניסטגמוס על רקע בעיית ראייה (עכירות בקרנית או קטרקט למשל).

התסמינים של ניסטגמוס

מלבד התנועות המרצדות של העיניים הניסטגמוס יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון תסמינים. במבוגרים הניסטגמוס תוביל לתחושה שהסביבה נעה במהירות בעוד שבילדים תסמין זה פחות נפוץ על רקע מנגנון פיצוי מוחי. עם זאת, בילדים ייתכן שתתפתח הטיית ראש לא שגרתית בכיוון מסוים כיוון שחלק ניכר מהחולים מסוגלים לראות טוב יותר בזמן שהם מטים את הראש בצורה מסוימת.

הניסטגמוס גורמת לבעיות ביצירת קשר עין, לפגיעה של ממש באיכות הראייה, לקושי בהוצאת רישיון נהיגה וכן יכולה להוביל לפגיעה ביכולת לשמור על שיווי משקל.

בדרך כלל ראיית העומק של הסובלים מניסטגמוס לוקה בחסר, תיתכן גם עייפות מוגברת ואם לא די בכך הרי שרבים מהסובלים מהתופעה נוטים לתנועה מסורבלת ומהוססת במרחב.

כיצד ניתן לטפל בניסטגמוס?

הטיפול בניסטגמוס משתנה בהתאם לגורם לבעיה, בהתאם למידת החומרה שלה ובהתאם לסוג הספציפי ממנו סובל החולה. במקרים מסוימים ניתן לנסות לתת לחולים טיפול תרופתי שמבוסס על חוסמי תעלות אשלגן, במקרים אחרים יהיה צורך לתקן את הראייה בעזרת שימוש בעדשות מגע או משקפיים מיוחדים ובמקרים חמורים במיוחד לא יהיה מנוס מלבצע ניתוח תיקון שניתן לבצע במגוון טכניקות בהתאם לצורך.

ישנם ניתוחים שבמהלכם מחלישים את שרירי העיניים שאחראים לריצוד הבלתי פוסק שלהן, באחרים עושים שימוש בבוטוקס כדי לשתק את השרירים ועוד. בנוסף ישנן שיטות טיפול לניסטגמוס שמגיעות מתחום הרפואה הסינית, מתחום הביופידבק, באמצעות זרמים חשמליים לאזור המצח ועוד.

יש לציין שברוב המוחלט של המקרים אין אפשרות להביא לפתרון מלא של הבעיה אלא רק להקלה בדרגת החומרה של התסמינים.

סימני אזהרה לסרטן העין
המרכז לבריאות העין

המרכז לבריאות העין מתמחה במתן מידע בתחום בריאות העין, כל מה שרציתם לדעת על בריאות העין במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.