התפתחות מערכת הראייה אצל התינוק

בריאות העין זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבריאות העין!

מה יש לנו בכתבה?
ראייה אצל תינוקות
ראייה אצל תינוקות

תקופת הינקות מאופיינת במגוון רחב של שינויים ותהליכי התפתחות כשאחד המרתקים שבהם הוא תהליך ההתפתחות של מערכת הראייה.

ישנו מיתוס נפוץ לפיו תינוק רך שזה עתה נולד לא מסוגל להבחין בצבעים אך כיום ידוע כי מדובר על תפיסה מוטעית. למעשה התינוק מסוגל להבחין בפרטים עדינים ביותר מיד לאחר צאתו לאוויר העולם אם כי ראייתו עדיין אינה מושלמת ואינה מפותחת כשל מבוגר.

באופן כללי כיום ידוע כי מערכת הראייה מתפתחת באופן מאוד אינטנסיבי עד גיל שנתיים ולאחר מכן היא ממשיכה להתפתח אם כי בקצב איטי בהרבה עד שהיא מסיימת את ההתפתחות שלה לקראת גיל עשר.

השבועות הראשונים

לאחר הלידה התינוק מסוגל לראות באופן ברור אך ורק עצמים שממוקמים במרחק של בין עשרים לעשרים וחמישה ס"מ מהעיניים שלו, מרחק אידיאלי להבחנה בתווי הפנים של אמו למשל. עצמים שנמצאים במרחק רב יותר ייראו מטושטשים ובלתי ברורים אך כבר בגיל חודש היכולת לראות למרחקים גדולים יותר משתפרת באופן משמעותי.

כמו כן ישר לאחר הלידה ובמהלך השבועות הראשונים לחיי התינוק הוא יתקשה מאוד למקד את המבט שלו אך כבר בגיל ארבעה עד שישה שבועות התינוק יתחיל לפתח את יכולת מיקוד הראייה ובגיל ארבעה חודשים רוב התינוקות כבר מסוגלים לראות באופן חד וברור את הסביבה החיצונית שלהם.

בגיל ארבעה חודשים התינוק מסוגל לעקוב במבטו אחרי חפצים, לקלוט תמונות שתלויות על הקיר ובאופן כללי לראות בבירור את המתרחש סביבו.

בשבועות הראשונים למרות שהילד מסוגל להבחין בין צבעים וגווני צבעים שונים, הרבה יותר קל לו להבחין בין צבעים בעלי ניגודיות חזקה וזו הסיבה בגינה צעצועים רבים שמיועדים לילדים מתאפיינים בצבעים חזקים או בצבעי שחור ולבן בלבד.

התפתחות מרכזי הראייה במוח

על מנת שמערכת הראייה תתפתח באופן תקין המוח צריך לקלוט את המידע באופן ברור משתי העיניים במקביל. התמונות שמתקבלות מכל עין מגיעות כל אחת לאזור שונה במוח ובמידה והתמונה המתקבלת מאחת מהעיניים אינה תקינה או שאינה מותאמת לתמונה שמתקבלת מהעין השנייה, האזור במוח שאחראי על הפענוח שלה לא יתפתח כראוי.

כמו כן גם אם התמונה תהפוך ללא תקינה בשנות החיים הראשונות לאחר שהאזור במוח כבר החל את ההתפתחות שלו, ישנו סיכוי לא רע שאזור זה ילך ויתנוון.

מה זה עין עצלה?

עין עצלה היא עין שיכולת הראייה שלה תקינה אבל האזור במוח שאחראי לקלוט את התמונה שמגיעה ממנה לא התפתח כראוי או התנוון. כך למשל על מנת ליהנות מראיית עומק, שתי העיניים צריכות להתמקד באותה הנקודה. במידה והילד סובל מפזילה, הראייה תהיה כפולה ולא ממוקדת.

על מנת להתגבר על מצב זה המוח למעשה מנטרל את אחת מהעיניים ומסתפק בקליטת המידע מעין אחת. תהליך זה מתרחש רק עד גיל עשר ולכן מבוגרים שהחלו לסבול מפזילה שלא סבלו ממנה בתקופת הילדות אכן יסבלו מראייה כפולה בעוד שבילדים הפזילה תוביל לעין עצלה.

פזילה בתינוקות

מערכת התיאום בין שרירי העיניים מתפתחת בחצי השנה הראשונה לחיי התינוק. עם זאת, במידה ומערכת זו לא מתפתחת באופן תקין (לרוב מדובר על בעיה גנטית), התינוק יכול לסבול מפזילה.

במידה והפזילה לא נעלמה לאחר גיל שישה חודשים יש לבצע בדיקות על מנת לזהות את המקור לבעיה ולפעול לתיקון שלה שכן פזילה יכולה להוביל לעין עצלה כפי שציינו.

בדיקות ראייה לתינוקות

בדיקת הראייה הראשונה מתבצעת ישירות לאחר הלידה וכן מבוצעות מספר בדיקות בטיפת חלב בגיל שלושה חודשים ובגיל תשעה חודשים בדרך כלל.

עם זאת, במידה וישנו סיפור משפחתי של קטרקט או פזילה למשל או בכל מקרה שבו מופיעים סימנים חשודים כמו אישונים שלא זהים בגודלם, תינוק שמטה את הראש לצד אחד בלבד או שאינו עוקב אחרי עצמים עם ראשו, מומלץ לגשת לביצוע בדיקות באופן תדיר יותר.

סימני אזהרה לסרטן העין
המרכז לבריאות העין

המרכז לבריאות העין מתמחה במתן מידע בתחום בריאות העין, כל מה שרציתם לדעת על בריאות העין במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.