מחקר: תרופה נגד אקנה פוגעת בבריאות העין

בריאות העין זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבריאות העין!

מה יש לנו בכתבה?

8912691_xxlכל תרופה באשר היא עלולה לגרום לתופעות לוואי כאלו ואחרות וזאת כיוון שברגע שמשפיעים על מנגנון מסוים בגוף, באופן מידי הגוף מגיב לכך וכתוצאה מכך עלולות להופיע תופעות פיזיולוגיות שונות.

בחלק מהמקרים מדובר בתופעות חיוביות, אך ברוב המקרים מדובר על תופעות לוואי שליליות. כך לדוגמה התרופה המפורסמת ויאגרה, שימשה במקור לטיפול בחולים שסבלו מתעוקת חזה.

לאחר זמן מה התברר כי החולים נהנים משיפור באיכות הזקפה וכתוצאה מכך, הייעוד של התרופה התרחב וכיום היא משמשת כמובן לטיפול בבעיות של אין אונות. במקרים שבהם מתברר כי תרופה מסוימת עלולה לגרום לתופעות לוואי שליליות, יש לבדוק באופן יסודי מה היא רמת הסיכון שנוטלים המטופלים העושים שימוש בתרופה והאם הסיכון מצדיק את הסרת התרופה מהמדפים.

כמו כן חשוב ביותר לברר באיזו שכיחות מופיעות תופעות הלוואי השונות, על מנת שניתן יהיה ליידע את המטופלים לפני התחלת הטיפול. במאמר שלפניכם נפרט אודות מחקר שבוצע בשנת 2012 שבו נבדקה השכיחות של תופעות לוואי הפוגעות בבריאות העין של תרופות המשמעות לטיפול באקנה (פצעי בגרות).

איזוטרטינואין (Isotretinoin)

איזוטרטינואין היא תרופה המשווקת בישראל תחת השמות המסחריים קוראטן ורואקוטן ומשמשת לטיפול באקנה וולגריס. בדרך כלל התרופה נרשמת לחולים שלא הצליחו להפיק תועלת מטיפולים אחרים. התרופה גורמת להפחתת הייצור של החלב על ידי בלוטות החלב הפועלות בזקיקי השיער, מאזנת את יצירת הקרטין, מכווצת את בלוטות החלב וכן מונעת את היצירה של הפצעונים האופייניים לאקנה.

מה הן תופעות הלוואי של התרופה?

התרופה עלולה לגרום להופעה של מגוון תופעות לוואי להלן:

  • תופעות לוואי בעובר – נטילת התרופה במהלך ההיריון מעמידה את העובר בסיכון גבוה להתפתחות של מומים מולדים חמורים, בעיקר בכלי דם ראשיים ובמערכת העצבים המרכזית.
  • עור – פריחה עורית, גרד, יובש בעור, אדמומיות באזור הפנים, הזעה מוגברת, שעירות יתר ודלקות בעור.
  • רקמות חיבור ושרירים – כאבי שרירים ומפרקים וכאבי גב.
  • מערכת העצבים – סחרחורת, עלייה בלחץ התוך גולגולתי, כאבי ראש ועוד.
  • התנהגות – נטייה לאגרסיביות, תחושה של חוסר ביטחון, שינויים במצבי הרוח, מחשבות אובדניות ודיכאון.
  • עיניים – יובש בעיניים, ראייה מטושטשת, דלקת הלחמית, עיוורון צבעים, שעורה, ירידה באיכות הראייה בחשיכה, קטרקט, עיניים מגורות ועוד.

אודות המחקר

המחקר בא לבדוק האם השימוש בתרופות המבוססות על איזוטרטינואין עלול להוביל לפגיעה בבריאות העין בסבירות גבוהה מהמקובל. סך הכול בחנו החוקרים 14000 נערים ומבוגרים צעירים שעשו שימוש בתכשירים מבוססי איזוטרטינואין, כאשר רק משתמשים חדשים נבחרו להשתתף במחקר. ממצאי המחקר העלו תמונה מדאיגה לפיה הסיכוי להופעת בעיות עיניים במהלך השנה הראשונה לאחר התחלת השימוש בתכשירים השונים עומד על 13.8 אחוז.

הכוונה היא בעיקר לדלקת עפעפיים, יובש בעיניים, דלקת בלחמית העין ושעורה. בקרב החולים באקנה שלא עושים שימוש בתכשירים מבוססי איזוטרטינואין הסיכוי לפתח תופעות אלו עומד על 9.6 אחוז בלבד. המחקר נערך על ידי חוקרים מהמרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) ומכבי שירותי בריאות.

מה הן ההשלכות היישומיות של המחקר?

לאור כל הכתוב לעיל, כאשר רופא עור רושם את התרופה המכילה את המרכיב הפעיל איזוטרטינואין, עליו לוודא כי המטופל נשאר תחת מעקב רפואי וכן עליו לוודא כי הוא מודע לתופעות הלוואי האפשריות. כמו כן אין לתת מרשם לתרופות אלו ליותר משלושים יום בכל פעם. בנוסף לכך, מאחר והתרופות גורמות ליובש בעיניים, מומלץ להימנע מהרכבת עדשות מגע במהלך הטיפול. לחילופין ניתן לעשות שימוש בדמעות מלאכותיות ורק במקרה הצורך לעבור להרכבת משקפיים.

לקריאה נוספת:

המרכז לטיפול באקנה

סימני אזהרה לסרטן העין
המרכז לבריאות העין

המרכז לבריאות העין מתמחה במתן מידע בתחום בריאות העין, כל מה שרציתם לדעת על בריאות העין במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.