כאבי ראש, טשטוש ורגישות בעיניים עלולים להעיד על רוחק ראייה!

בריאות העין זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבריאות העין!

מה יש לנו בכתבה?
רוחק ראיה: איך לטפל בתופעה?
רוחק ראיה: איך לטפל בתופעה?

רוחק ראייה הוא ליקוי ראייה נפוץ יחסית שמקורו בשבירה לא איכותית של קרני האור שמגיעות לעין. הליקוי בא לידי ביטוי במגוון תסמינים שבראשם בעיות שונות בדגש על טשטוש בראייה של עצמים שממוקמים קרוב יחסית לעיניים. על מנת להסביר את מהות הליקוי נתמקד תחילה במבנה העין ובתפקוד של החלקים השונים שמאפשרים את הראייה התקינה באדם.

כיצד פועלת העין?

העין מזכירה במבנה שלה כדור מעט אליפטי. החלק הקדמי של העין נקרא קרנית דרכה עוברות קרני האור וכתוצאה מכך נשברות ועוברות אל הקשתית שממוקמת מאחוריה.

הקרנית היא מעין טבעת צבעונית (צבע הקרנית מעניק לעיניים את הצבע הייחודי שלהן) שיכולה לגדול או לקטון בהתאם לכמות האור שצריכה לחדור לעין ובמרכזה ממוקם האישון שמתפקד על תקן של צמצם מצלמה. ככל שהוא קטן יותר, כך מתאפשרת חדירה מצומצמת יותר של אור וככל שהוא גדול יותר כך יותר אור יכול להיכנס לעין.

מאחורי הקשתית ניתן למצוא את העדשה שממשיכה לשבור את קרני האור (שני שליש משבירת האור מתבצע בעדשה ואילו שליש מתבצע בקרנית) ומעבירה אותן הלאה אל הגוף הזגוגי וממנו לרשתית שעליה מתקבלת התמונה שמועברת למוח דרך עצב הראייה.

התפקיד של הקרנית והעדשה הוא להביא לכך שקרני האור יישברו ובסופו של דבר ימוקדו בנקודה מיוחדת שממוקמת על הרשתית שנקראת נקודת מרכז הראייה.

מה הוא רוחק ראייה?

באנשים שסובלים מרוחק ראייה הקרניים של האור לא נפגשות במרכז הראייה ברשתית אלא בנקודה שנמצאת מבחינה תיאורטית מעט מאחורי הרשתית.

בדרך כלל הגורם לבעיה זו הוא גלגל עין קטן מהרגיל אך הבעיה יכולה להתעורר גם כתוצאה מאיכות לקויה של המערכת האופטית שמורכבת מהקרנית ומהעדשה. ככל שהקרניים ממוקדות בסופו של דבר במיקום מרוחק יותר מאחורי הקרנית כך ליקוי הראייה יהיה חמור יותר והטשטוש של התמונה יהיה חריף יותר.

המעניין הוא שלרוב הליקוי יבוא לידי ביטוי בטשטוש של הראייה שיתרחש רק כאשר העיניים ינסו להתמקד בעצמים קרובים ואילו כאשר ינסו להתמקד בעצמים מרוחקים הראייה תהיה חדה יחסית ולא מטושטשת.

תסמינים של רוחק ראייה

ישנם תסמינים מגוונים של רוחק ראייה להלן:

  • אדמומיות בעיניים.
  • כאבי ראש בדגש על אזור המצח שמחמירים בזמן קריאה.
  • רגישות מוגברת לאור.
  • עייפות או תחושה של חוסר נוחות שמופיעה בעיקר בזמן קריאה ממושכת בדגש על תנאי תאורה לקויים.
  • עייפות ותחושת חוסר נוחות בזמן צפייה ממושכת בעצמים רחוקים כמו למשל בזמן צפייה בסרט בקולנוע.
  • ראייה מטושטשת של עצמים קרובים שיכולה להתווסף אליה ראייה מטושטשת של עצמים רחוקים במידה וכושר ההסתגלות לליקוי אינו מלא.

כיצד מתקנים רוחק ראייה?

על מנת להביא לכך שקרני האור יתמקדו בנקודה הנכונה על פני הרשתית עושים שימוש בעדשה ממקדת שבקצוות שלה היא דקה יחסית ובמרכז שלה היא עבה יותר.

העדשה מרכזת את קרני האור באופן עוצמתי יותר ונקודת המפגש של הקרניים מתקרבת למרכז הרשתית. כמו כן ניתן כיום לבצע ניתוח לייזר שבו משפרים את היכולת האופטית של הקרנית. מדובר על הליך שבו משייפים את הקרנית ומביאים לכך שקרני האור יתמקדו במרכז הרשתית.

יש לציין ששבעים אחוז מהתינוקות באים לעולם עם רוחק ראייה אך בדרך כלל עוצמת הליקוי נחלשת בין הגילאים שמונה לעשרים ושתיים. עם זאת, חמישים אחוז מהסובלים מליקוי זה יישארו עם חלק מסוים מהליקוי גם בבגרותם.

רוחק ראייה מורכב

במצבים מסוימים רוחק הראייה יהיה מורכב מהרגיל. מדובר על מצבים שבהם הקרנית סובלת מליקוי מבני שמביא לשבירה מעוותת של קרני האור וכתוצאה מכך לקרני האור המגיעות לעין יהיו מספר נקודות מפגש. מצב זה מכונה אסטיגמציה ונהוג לתקן אותו בעזרת עדשת צילינדר בעלת מספר עוצמות אופטיות משולבות שמביאות למיקוד של קרני האור בנקודה המתאימה.

ראו גם:

עיניים יבשות

עיניים דומעות

סימני אזהרה לסרטן העין
המרכז לבריאות העין

המרכז לבריאות העין מתמחה במתן מידע בתחום בריאות העין, כל מה שרציתם לדעת על בריאות העין במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.