בריאות העין

בדיקת קרקעית העין

בדיקת קרקעית העיןזוהי בדיקת החלק האחורי של העין, הנקרא הפונדוס, וכולל את הרשתית ודמית העין. הרשתית היא החלק היחיד של מערכת העצבים המרכזית הגלויה מהצד החיצוני. הפונדוס הוא המיקום היחיד שבו כלי דם ניתנים לגילוי.

היבטים רבים ברפואה הפנימית קשורים לכלי דם ולכן צפייה בפונדוס היא שיטה מצוינת לקבלת תחושת כלי הדם הכלליים של המטופל. אך בדיקת קרקעית העין מאפשרת אף גילוי פתולוגי בלתי נראה של מחלות רבות כגון אנדוקרדיטיס, קנדידמיה, פרומטר של CMV בקרב חולה נגוע ב-HIV, ושילוב סוכרת ויתר לחץ דם.

אופן ביצוע הבדיקה

בדיקה זו נקראת אף אופטלמוסקופיה, והיא מבוצעת בשלושה אופנים שונים:

אופטלמוסקופיה ישירה – הנבדק יושב בחדר חשוך והרופא מבצע בדיקה זו באמצעות הקרנת קרן אור דרך האישון באמצעות מכשיר הנקרא אופתלמוסקופ, שהוא בערך בגודל של פנס, ומכיל אור ועדשות זעירות שונות המאפשרות לרופא להציג את החלק האחורי של גלגל העין.

אופטלמוסקופיה עקיפה – הנבדק שוכב או יושב בתנוחת חצי הסבה, והרופא מחזיק את עינו פקוחה באמצעות הקרנת אור בהיר ביותר לעין עם מכשיר המורכב על הראש. הרופא מתבונן על החלק האחורי של העין דרך העדשה ועשוי להפעיל לחץ מסוים על העין באמצעות בדיקה קטנה וקהה. הנבדק מתבקש להתבונן לכיוונים שונים.

מנורת סדק אופטלמוסקופיה – הנבדק יושב על הכיסא כשהמכשיר נמצב מולו. הוא מתבקש להניח את הסנטר והמצח על תמיכה כדי לייצב את ראשו. הרופא משתמש בחלק מיקרוסקופי של מנורת הסדק ועדשה זעירה ממוקמת קרוב לקדמית העין. שיטה זו זהה לאופטלמוסקופיה עקיפה, אך מבוצעת עם הגדלת אור גבוהה.

בדיקת קרקעית העין אורכת בסביבות חמש עד עשר דקות, היא אינה כואבת אך האור עשוי להיות לא נוח. גם הלחץ העקיף במהלך בדיקת אופטלמוסקופיה עקיפה עשוי להיות מעט לא נוח, אך אינו כואב.

הסיבות לביצוע הבדיקה

בדיקת קרקעית העין מבוצעת כחלק מבדיקת עיניים פיסית מלאה או שגרתית, ומשמשת לזיהוי והערכת תסמיני מחלת היפרדות רשתית או גלאוקומה. הבדיקה עשויה להתבצע גם במצב של סימני או תסמיני לחץ דם גבוה, סוכרת או מחלות אחרות המשפיעות על כלי הדם.

תוצאות שאינן תקינות המתקבלות מבדיקת קרקעית העין עשויות להצביע על כל אחד מהמצבים הבאים:

בדיקת קרקעית העין מניבה תוצאות מדויקות ברמת תשעים עד 95%, ומסוגלת לזהות את השלבים המוקדמים וההשפעות של מחלות מורכבות רבות.

סיכוני בדיקת קרקעית העין

הבדיקה עצמה אינה כרוכה בסיכונים, אך במקרים נדירים, אם הרופא משתמש בטיפות עיניים לביצוע הבדיקה, עלולים להתרחש המצבים הבאים:

אם קיים חשד לגלאוקומה, הרופא אינו משתמש בטיפות.

Exit mobile version