נמאס לכם לסבול מעין יבשה? כל הטיפים להקלה מיידית!

בריאות העין זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבריאות העין!

מה יש לנו בכתבה?
יובש בעיניים
יובש בעיניים

עיניים יבשות היא בעיית עיניים שקיימת שמופיעה באוכלוסייה הכללית בשכיחות של בין 14-33%. יובש בעיניים הוא תופעה שמאפיינת את האוכלוסייה המבוגרת אך חשוב לציין כי מדובר על מצב שיכול להתרחש בכל גיל שכן ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל אליו.

הגורמים ליובש בעין

היובש בעיניים יכול להיווצר כתוצאה מייצור לא מספיק של דמעות או מייצור של דמעות שההרכב שלהן לוקה בחסר אך בהחלט גם אנשים שמערכת הפרשת הדמעות שלהם תקינה יכולים לסבול מיובש בעיניים בעקבות שהייה בחללים יבשים מאוד למשל. מסיבה זו הבעיה של עיניים נפוצות שכיחה מאוד בתקופת החורף במהלכה אנשים רבים יושבים בחללים ממוזגים ויבשים מאוד.

גורמים נוספים שיכולים להוביל לעיניים יבשות הם למשל ירידה בתדירות המצמוץ בעקבות מחלת הפרקינסון או בעקבות ישיבה ממושכת מול מסך המחשב, שימוש ממושך בעדשות מגע, מחסור בוויטמין A, אלרגיה, זיהום בעין, שינויים הורמונליים מסוימים, דלקת העפעף ועוד.

התסמינים של עיניים יבשות

ככל שדרגת היובש גבוהה יותר והיובש חמור יותר, כך הדמעות הקיימות מכילות ריכוז גבוה יותר של מלחים. כתוצאה מכך העין עלולה לשרוף ולגרד והעין תנסה לפצות על כך בהפרשה מוגברת של דמעות ולכן גם הפרשה מוגזמת של דמעות יכולה להעיד על מצב של יובש בעיניים באופן מפתיע. חולים רבים שסובלים מעיניים יבשות מתלוננים על תחושה של חול בעיניים, על עיניים אדומות ועייפות, על קשיי ראייה, רגישות לאור ועוד.

כיצד ניתן לטפל בעיניים יבשות?

במקרים קלים של עיניים יבשות ניתן להסתפק בהימנעות משהייה בחללים יבשים או בהימנעות מחשיפת העיניים לרוחות. עם זאת, לרוב הטיפול המוצע לחולים כולל שימוש בדמעות מלאכותיות. הדמעות המלאכותיות נמכרות בצורת נוזל, משחה או ג'ל כשההבדל העיקרי בין התכשירים השונים בא לידי ביטוי במידת הצמיגות שלהם. כמו כן התכשירים השונים נבדלים אלה מאלה בהרכבם ובכמות החומרים המשמרים שהם מכילים.

ככל שהתכשיר צמיגי יותר, כך הוא מתאים לשימוש ממושך יותר אך כך הוא גם גורם לטשטוש משמעותי יותר של הראייה ולפיכך השימוש בו מומלץ רק לאלו שסובלים מבעיה חמורה במיוחד של עיניים יבשות או לפני השינה. באופן כללי מומלץ לעשות שימוש בעיקר בתכשירים שלא מכילים חומרים משמרים כיוון ששימוש ממושך בתכשירים שמכילים חומרים משמרים עלול להוביל לפגיעה בעין בטווח הארוך.

יש לציין עוד כי כיום ניתן לייצר דמעות מנוזל הסרום של הסובל מעיניים יבשות וכן כי ישנן עדשות מגע מיוחדות לסובלים מיובש בעיניים שמסוגלות לשמור על הדמעות בתוך העין ולמנוע את האידוי שלהן.

טיפול תומך

מאחר ובדרך כלל עין יבשה סובלת גם מהיווצרות של דלקת, במקרים רבים הרופא המטפל ימליץ על שימוש בנוגדי דלקת כמו למשל בסטרואידים אך יש לזכור שאלו האחרונים עלולים לגרום לתופעות לוואי שונות כמו למשל גלאוקומה או קטרקט ולכן השימוש בהם לרוב קצר מועד. בנוסף במקרים מסוימים הרופא ימליץ על שימוש בציקלוספורין או באנטיביוטיקה ממשפחת הטטראציקלינים כמו למשל דוקסילין.

חסימה של מערכת הניקוז של הדמעות

בעין קיימת מערכת שלמה שתפקידה לנקז את הדמעות העודפות. באדם הבריא המערכת נחוצה ומועילה אך במידה והאדם סובל מעיניים יבשות המערכת התקינה עלולה להזיק ולהחמיר את המצב. לפיכך במצבים של עיניים יבשות שאינם ניתנים לפתרון בדרכים שהזכרנו לעיל ייתכן מאוד שהרופא ימליץ למטופל על התקנת פקקים מיוחדים שתפקידם לחסום את פתח הניקוז של הדמעות על מנת להשאיר אותן בעין.

סימני אזהרה לסרטן העין
המרכז לבריאות העין

המרכז לבריאות העין מתמחה במתן מידע בתחום בריאות העין, כל מה שרציתם לדעת על בריאות העין במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.