נזקים לעין עקב חשיפה ממושכת לשמש

בריאות העין זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבריאות העין!

מה יש לנו בכתבה?

נזקים לעין עקב חשיפה ממושכת לשמשחשיפה ממושכת ובלתי מבוקרת לשמש היא לא בריאה לעור שלנו, את זה כל אחד יודע, כשהסיכון לחלות בסרטן העור קיים גם קיים. מה שרבים מאיתנו לא מודעים לו הוא שחשיפה ממושכת לשמש עלולה גם לפגוע בעיניים שלנו – ולא, ממש לא כאשר מסתכלים עליה באופן ישיר בלבד.

מספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הצביעו על כך שחשיפה מוגברת לשמש, ועקב כך גם לקרינה אולטרה סגולה, עלולה להביא למצב של פטריגיום ועקב כך גם לפגיעה בלתי הפיכה בראייה.

מהו פטריגיום?

פטריגיום היא אחת המחלות המרכזיות המרכיבות את האופתלמולוגיה, או רפואת העיניים. הכוונה היא להליך כרוני ניווני של הלחמית, אשר הביטוי המובהק שלו הוא צמיחה של רקמה על גבי קרנית העין, רקמה המורכבת מכלי דם מרובים. הרקמה הזו מופיעה לרוב באזור בעפעפיים הסמוך לאף, כשהצורה המקובלת שלה היא משולש או כנף.

באשר לשכיחות המחלה, באופן לא מפתיע היא נפוצה בעיקר באזורים המאופיינים במזג אוויר חם ויבש, עם אוויר מאובק (זיהום אוויר למעשה) – מכאן, שתושבי ישראל לא יכולים להיות רגועים לחלוטין וצריכים לנקוט משנה זהירות.

מחקרים רבים נערכו במטרה להבין מהו מקור הקשר בין השמש לבין המצב הרפואי המורכב הזה. הסברה הרפואית הרווחת כיום היא שקרני האור החזקות מגיעות אל העין ומתמקדות עקב סיבות אופטיות אלה או אחרות באזור שבין קרנית העין ללחמית שלה.

עקב הריכוז הזה של קרני האור, הגדול פי כמה מאשר אזורים אחרים בעין, עלול להיגרם הנזק המהותי שתואר מעלה. השלכה אפשרית אחרת של קרני השמש היא הופעת דלקות בלחמית, כאשר האנזימים והציטוקינים (גורמי הדלקת) מביאים לפירוקה של רקמת העין, לשכפול תאים ולשינויים הדרגתיים ברקמה שסופם האפשרי הוא התפתחות של פטריגיום.

תסמיני הפטריגיום

פטריגיום עלול להופיע בעין במספר דרגות חומרה, כאשר הרקמות השונות נבדלות לא רק בצורה שלהן אלא גם בגודל, בצורה או במיקום הספציפי: יש פטריגיום המופיע בשתי העיניים במקביל, אך גם עין אחת היא בגדר אפשרות סבירה לא פחות. בנוסף לכך, ייתכן מצב של פטריגיום דו ראשי, כלומר, דלקת המופיעה בשני הצדדים של הקרנית.

למעט מקרים פשוטים שלא מצריכים טיפול, פטריגיום אינו נפתר מעצמו, אלא להיפך – נוטה להחמיר עם הזמן בהיעדר טיפול הולם. התסמינים שלו מגוונים ועלולים לכלול בתוכם דלקות כרוניות בעין, אודם, תחושת גירוי או צריבה, דמעת ועוד – כלל האצבע כאן הוא שככל שהפטריגיום גדול ומשמעותי יותר כך תופעות הלוואי שלו עלולות להיות חמורות יותר ומרובות יותר.

הפטריגיום, כאשר הוא מתפתח בעין, עלול לגרום להפרעות ראייה משמעותיות. האדם הסובל מכך עלול להרגיש גירויים או תחושת חוסר נוחות, כשלצד זה ייתכן שחדות הראייה שלו תיפגע. במצבים מורכבים, מביא הפטריגיום להשטחת הקרנית ועקב כך גם לאסטיגמציה, אותה נדרש לפתור רק באמצעות משקפי ראייה עם צילינדר. מכיוון שלרקמה יש גם מראה פיזי שרחוק מלהיות נאה לעין, מדובר גם על פגם אסתטי – גם על כך חשוב לתת את הדעת.

כך מטפלים בפטריגיום

פטריגיום, איך שלא מסתכלים על כך, הוא צרה צרורה. ההמלצה הכי טובה לאלה שמעוניינים להימנע מההשלכות השליליות שלו היא, כמובן, להקפיד על חשיפה מינימלית ומבוקרת לשמש. כאשר הפטריגיום מופיע בכל זאת, הרי שפעמים רבות אין מנוס מביצוע של ניתוח להסרת הרקמה הסוררת, בד בבד עם צעדים שונים שיימנעו מהרקמה להופיע שוב בעתיד.

במקרים פשוטים יותר, ניתן להתמודד עם הבעיה באמצעות שימוש בנוגדי דלקת ובתחליפי דמעות שאמורים להקטין את החיכוכים הנוצרים בין העפעפיים לבין אותה דלקת.

סימני אזהרה לסרטן העין
המרכז לבריאות העין

המרכז לבריאות העין מתמחה במתן מידע בתחום בריאות העין, כל מה שרציתם לדעת על בריאות העין במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.