הראייה המרכזית היא מה שאדם רואה כשהוא מתמקד ישר קדימה. בניוון מקולרי, ראייה זו נפגמת, כלומר, קריאה הופכת להיות קשה; צבעים נראים פחות תוססים; וקשה להכיר פנים של אנשים.
מדוע זה קורה?
ניוון מקולרי מתפתח כשהחלק של העין, האחראי על הראייה המרכזית, המקולה, אינו מסוגל לתפקד באופן יעיל כבעבר. קיימים שני סוגים עיקריים לניוון מקולרי, יבש ורטוב.
ניוון מקולרי רטוב – מתפתח כשכלי דם שאינם תקינים נוצרים מתחת למקולה ומזיקים לתאים. מצב זה רציני יותר מניוון מקולרי יבש, וללא טיפול, הראייה עשויה להתדרדר בתוך ימים ספורים.
טיפול בניוון מקולרי
כיום לא קיימת תרופה לכל אחד מסוגי הניוון המקולרי. ומטרת הטיפול היא לסייע לאדם הסובל מהמחלה להפיק את המרב מהראייה שנותרה לו, למשל באמצעות עדשות מגדילות המשמשות כדי להפוך את הקריאה לקלה יותר. קיימות מספר ראיות מדעיות המצביעות על העובדה לפיה תזונה עשירה בירקות בעלי עלים ירוקים עשויה להאט התקדמות ניוון מקולרי יבש.
הפחתת הסיכון
לא תמיד ניתן למנוע ניוון מקולרי, היות ולא ברור בדיוק מה מעורר את התהליכים הגורמים למצב. הסיכון ללקות במחלה זו קשור באופן משמעותי לגיל ולהיסטוריה משפחתית של המחלה. יחד עם זאת, יתכן שניתן להפחית את הסיכון או למנוע את החמרת המחלה באמצעות נקיטה בצעדים הבאים:
תזונה בריאה ומאוזנת – הכוללת כמות מרובה של פירות וירקות.
מיתון צריכת האלכוהול – או הפסקת שתייה לחלוטין. שמירה על משקל בריא – הפחתת משקל במידת הצורך או שמירה על משקל תקין. הרכבת משקפיים סופגות קרינה – לשהייה בחוץ לפרקי זמן ארוכים.