קטרקט הוא מצב שבו העדשה הולכת ונהיית עכורה עד כדי הפרעה לראייה. מדובר על תופעה שמאפיינת בעיקר קשישים אך למעשה יכולה להופיע בכל גיל שהוא.
הטיפול המקובל והנפוץ ביותר לקטרקט הוא ניתוח להסרת קטרקט שניתן לבצע בכל גיל שהוא. לא תמיד ברגע שבו מגלים את קיום הקטרקט ממליצים לעבור את הניתוח כיוון שלא אחת מדובר על סוג מסוים של קטרקט שמתקדם באיטיות מרובה מאוד ולא בהכרח מפריע ליכולת הראייה. עם זאת, במידה והקטרקט אכן בא לידי ביטוי בעכירות משמעותית, ייתכן מאוד שיומלץ למטופל לעבור את הניתוח.
כיצד מתבצע הניתוח?
האם מדובר על ניתוח מסוכן?
ניתוח קטרקט בפירוש לא נחשב לניתוח מסוכן אך יש לציין כי בדומה לכל ניתוח גם לניתוח קטרקט עלולים להיות סיבוכים מסוימים ותופעות לוואי שונות. כך למשל אחד הסיבוכים היותר שכיחים של הניתוח שמופיע בקרוב לחמישים אחוז מהמנותחים המבוגרים עלול להיווצר לאחר הניתוח במהלך הזמן קטרקט משני לניתוח. תופעה זו נגרמת בעקבות צמיחה מחודשת של תאי אפיתל בעין שמתחילים להיערך בשכבות על גבי שכבות שמובילות בסופו של דבר לעכירות מחודשת של העדשה.
קיימות אלטרנטיבות לניתוח
נכון להיום אין בנמצא כל אלטרנטיבה לניתוח קטרקט. במידה והקטרקט לא מהווה פגיעה משמעותית לאיכות הראייה ייתכן מאוד וניתן יהיה להמשיך בחיים השגרתיים מבלי לעבור ניתוח ורק לשנות מספר במשקפיים אך בדרך כלל מדובר על מצב רפואי שרק הולך ומחמיר ולכן בסופו של דבר הראייה תלך ותיפגע. אין תרופה, טיפול תזונתי או טיפול רפואי כלשהו שיכולים לשפר את הראייה למרות שכיום נהוג לחשוב שהימנעות מחשיפה לשמש עלולה להביא להאטה מסוימת אם כי לא משמעותית במיוחד בקצב ההתקדמות של הקטרקט.
מתי מבצעים את הניתוח?
הנחיות מיוחדות לאחר הניתוח
בדרך כלל כבר יום או יומיים לאחר הניתוח ניתן יהיה לחזור לשגרה אך חשוב להימנע מביצוע של פעילות מאומצת מספר שבועות לאחר היציאה מהניתוח. בנוסף לכך חשוב להימנע מיצירה של לחץ על העין או משפשוף שלה ובמקרים מסוימים הרופא אף ימליץ על כיסוי עין או על הרכבת משקפיים להגנה על העין. כמו כן ייתכן כי יומלץ למנותח על הזלפת טיפות עיניים ועל שימוש במשככי כאבים בהתאם לצורך.