
על מנת להסביר כיצד נקבע צבע העיניים שלנו, יש להסביר תחילה אודות המבנה המיוחד של העין. החלק הקדמי ביותר של העין שבא במגע עם האוויר נקרא קרנית.
הקשתית יכולה להתרחב ולהתכווץ בהתאם לתנאי האור על מנת להגדיל או להקטין בהתאם לצורך את החור שממוקם במרכזה, הלא הוא האישון. קרני האור שעברו את הקרנית וחדרו את האישון עוברות לעדשת העין שמחוברת לטבעת שרירים שמשנה את מידת הקימור שלה בהתאם לצורך.
מה משפיע על צבע הקרנית?
פרמטר נוסף שמשתתף בקביעת צבע העיניים הוא כמות המלנין. המלנין מושפע מאוד מתנאי הסביבה שכן מעבר לכך שהוא משפיע על צבע העיניים, הוא משמש גם כמעין מסנן קרינה. לפיכך ניתן לראות בדוגמה שהבאנו לעיל שבמדינות שבהן קרינת השמש חלשה, צבע העיניים של רוב האוכלוסייה יהיה בהיר יותר מאשר במדינות בהן השמש עוצמתית מאוד.
כיצד נקבעת כמות המלנין ומידת הפיזור שלו בעיניים?
מדוע צבע העיניים של תינוקות משתנה לאחר הלידה?
הורים רבים שמים לב לכך שלאחר הלידה צבע העיניים של התינוקות הוא כחול אפור ורק לאחר זמן מסוים מופיע הצבע הקבוע של העיניים שלהם ותוהים לפשר התופעה. ובכן, התאים שאחראים לייצור הפיגמנט שבסופו של דבר מידת הפיזור שלו וכמותו ישפיעו על צבע העין עדיין לא פועלים במלוא עוצמתם ישירות לאחר הלידה. לאורך הינקות המלנוציטים מפרישים עוד ועוד מלנין ובגיל שנה אחת כבר לרוב ניתן להבחין בצבע ברור ומובחן בעיני התינוק.
הגוון הנפוץ ביותר והגוון הנדיר ביותר
בדרך כלל האוכלוסייה הכללית נוהגת לסווג את הסוגים השונים של צבעי העיניים לשלושה סוגים בלבד – חום, ירוק וכחול. עם זאת, קיימות מספר שיטות סיווג נוספות שכוללות גוונים נוספים וגווני ביניים מסוימים. ממחקרים שנערכו בתחום נראה כי רק שמונה אחוז מאוכלוסיית העולם הם בעלי עיניים כחולות לחלוטין וכי רוב אוכלוסיית העולם היא בעלת עיניים חומות.
ראו גם:
היום אפשר לגוון בצבע העיניים שלנו! עדשות מגע צבעוניות