נגרם לך נזק עצום בגלל ניתוח בעיניים? איך לתבוע בגין רשלנות רפואית

בריאות העין זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבריאות העין!

מה יש לנו בכתבה?
רשלנות רפואית
רשלנות רפואית

העיניים הן איברים רגישים ביותר שבדומה לשאר איברי הגוף עלולים לסבול ממחלות שונות שבמקרים לא מעטים מצריכים ניתוח כירורגי. ניתוחי עיניים מבצעים כיום במבוגרים רבים, בקשישים בגיל מופלג ואפילו בתינוקות בני יומם כשבמקרים מסוימים הניתוחים מבוצעים זמן קצר בלבד לאחר הלידה.

ישנם ניתוחים שמיועדים להביא לשיפור בראייה, ישנם ניתוחים שמטרתם למנוע החמרה של מצב הראייה, ישנם ניתוחים קוסמטיים בעיניים ועוד.

מאחר והעיניים הן איברים רגישים ועדינים מאוד, נדרשת מומחיות רבה בביצוע הניתוחים. במקרים רבים כתוצאה מרשלנות בניתוחי עיניים המנותח מתעורר מהניתוח ומגלה שראייתו רק נהייתה לקויה יותר וכן לא אחת קורה שהמנותח מאבד את מאור עיניו בעקבות הניתוח.

במקרים מסוימים לא ניתן היה לעשות דבר כדי לעצור את הנזק או למנוע אותו אך במקרים מסוימים ניתן להוכיח כי מקור הנזק הוא ברשלנות רפואית ובמקרים אלו נעסוק במאמר זה.

רשלנות רפואית בביצוע ניתוחי עיניים

כדי להוכיח כי התקיימה רשלנות רפואית בביצוע ניתוח עיניים ישנו צורך להוכיח כי אכן נגרם נזק לראייה של המנותח, לאחר מכן צריך להוכיח כי המנתח חרג מהפרוטוקולים המקובלים וממידת האחריות המצופה ממנו כאיש מקצוע מתחום הרפואה וכן יש להוכיח כי הנזק הוא תוצאה ישירה של הפרת אחריות זו.

שימו לב – במקרים מסוימים נגרם נזק אך לא התקיים יסוד של רשלנות, במקרים אחרים התקיימה רשלנות אך לא הוכח כי נגרם נזק וכן לא אחת התברר כי התבצעה רשלנות הלכה למעשה ונגרם נזק בפועל אך לא מדובר היה על קשר של סיבה ותוצאה.

רשלנות בביצוע ניתוחי עיניים יכולה להיות למשל גרימה של דימום בניתוח עקב חריגה מהפרוטוקולים, גרימה של זיהום בניתוח עקב מתן לא מספק של אנטיביוטיקה או עקב חיטוי לא מוצלח של כלי הניתוח ועוד.

רשלנות רפואית מסוג אי מתן הסכמה מדעת

לפני כל ניתוח חלה האחריות המקצועית הרפואית על הרופא המנתח להסביר למטופל שאותו הוא עתיד לנתח על המשמעות של הניתוח.

עליו להסביר לו בין היתר מה הן התוצאות המצופות מהניתוח, מה הן האלטרנטיבות שעומדות בפניו במידה ויעדיף שלא לעבור את הניתוח, עליו להסביר לו על ההליך הניתוחי, על תופעות הלוואי וכמובן שגם לשתף אותו בנוגע לכל תופעות הלוואי והסיבוכים האפשריים של הניתוח. לאחר מכן עליו לוודא כי המנותח הבין את כל אשר נאמר והוסבר לו ולהחתים אותו על טופס הסכמה מדעת לעבור ניתוח.

כל חריגה מהפרוטוקול שצוין לעיל יכולה להוות עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית. שימו לב – במקרים בהם הרופאים התרשלו בעובדתם ולא החתימו את המטופל על טופס הסכמה מדעת או שלא הסבירו לו על הניתוח שעתיד היה לעבור הדבר מוגדר כרשלנות ויכול להוות עילה לתביעה משפטית גם במקרים שבהם לא הוכח כי נגרם נזק.

כך למשל התרחש במקרה מפורסם שאירע לפני כחמש שנים בבית חולים גדול במרכז הארץ. י.ד שהיה בזמן הניתוח בן חמישים וארבע תבע את המנתח כיוון שלטענתו לא הוסבר לו שאחד מהסיבוכים האפשריים של ניתוח הסרת הקטרקט שעתיד היה לעבור בעין ימין הוא אבדן של הראייה.

לטענתו לו היו מסבירים לו על הסיבוך הזה, לא היה מסכים לעבור את הניתוח. בית המשפט הורה לבית החולים להציג בפניו את טופס ההסכמה מדעת ומשטופס זה לא נמצא חויב בית המשפט לשלם לי.ד פיצויים.

רשלנות רפואית בניתוחי עיניים – מעקב לא תקין

לאחר ניתוחי עיניים ישנה חשיבות עליונה להמשיך ולעקוב אחרי מצבו של המטופל. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שישנם ניתוחים רבים שלא ניתן לדעת האם הצליחו או נכשלו אלא לאחר מספר שבועות כמו למשל ניתוח לתיקון פזילה וכן בשל העובדה שבמקרים מסוימים עלולות להופיע תופעות לוואי שמצריכות התערבות רפואית כיוון שיש בהן כדי להעיד על זיהום.

חוסר זימון של מטופל לבדיקות מעקב וחוסר התייחסות לתלונות על ממצאים חריגים או תסמינים שיש בהם כדי לעורר חשד לקיום של סיבוך, עלולים בהחלט לגרור תביעה בגין רשלנות רפואית.

ראו גם:

ניתוחי להוצאת קטרקט

ניתוח להוצאת החלזיון

סימני אזהרה לסרטן העין
המרכז לבריאות העין

המרכז לבריאות העין מתמחה במתן מידע בתחום בריאות העין, כל מה שרציתם לדעת על בריאות העין במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.