
בדיקת עיניים היא הגדרת מטרייה לשורה ארוכה ביותר של בדיקות שמבוצעות לעין. נהוג להפריד בין בדיקות עיניים לבדיקות ראייה שכן בדיקות עיניים מבוצעות לרקמת העין ואילו בדיקות ראייה הן בדיקות שמבוצעות על מנת לבדוק את יכולת הראייה של הנבדק ולא את העין כרקמה.
בדיקות העיניים הראשונות
הבדיקה הראשונה של העין מומלצת לביצוע לכל יילוד כבר לאחר צאתו לאוויר העולם וכן מומלץ לחזור על הבדיקה לאחר שמלאו לו שישה חודשים. בבדיקה שמבוצעת לתינוקות הרופא מתמקד ביכולת של התינוק לעקוב אחרי תנועה של עצמים, ביכולת שלו ליצור קשר עין, במידת התנועתיות של גלגלי העיניים, במנח שלהם ועוד.
בדיקות עיניים לפני ניתוח להסרת משקפיים
בניגוד למה שרבים חושבים, רק שבעים אחוז מהמעוניינים בניתוח לייזר לתיקון הראייה אכן מתאימים לעבור אותו. על מנת לסנן את המועמדים שאינם מתאימים לעבור את הניתוח נהוג לבצע לפניו בדיקה שאורכת כשלוש שעות בממוצע במהלכה בוחנים למשל את עובי הקרנית, את פני השטח שלה, את מידת הרפרקציה ועוד. לא אחת מתברר שהקרנית למשל לא עבה מספיק ובעקבות כך מחליטים ששיוף שלה עלול להותיר בה נזקים בלתי הפיכים וממליצים למטופל לבחור בפתרון שונה.
בדיקות עיניים שגרתיות אצל מבוגרים
עם זאת, מה שחשוב להבין זה שלא מעט מחלות עיניים לא באות לידי ביטוי בתסמינים קליניים שפוגעים בראייה בשלבים הראשונים שלהן. לרוע המזל עד שמגיעים התסמינים הקליניים לרוב מדובר כבר על מצב שבו מאוחר מדי מכדי להגיש עזרה, לתקן את הראייה ולהשיב אותה לרמה התקינה שלה.
בעוד שבתינוקות ובילדים מצליחים לאבחן בשלב מוקדם מחלות עיניים שאופייניות לקבוצת גילאים זו כמו למשל פזילה או פזילה סמויה, עין עצלה או רפרקציה קטנה, הרי שבמבוגרים לרוב מאבחנים במהלך בדיקות העיניים השגרתיות מחלות שאופייניות יותר לאוכלוסייה המבוגרת כמו למשל קטרקט, ניוון של הרשתית, גלאוקומה ועוד.
מי צריך לעבור בדיקות עיניים בתדירות גבוהה יותר?
בין היתר מדובר על כאלו שסובלים מבעיות עיניים מאובחנות, כאלו שסובלים מיתר לחץ דם מאוזן או לא מאוזן תרופתית, אנשים סוכרתיים, אנשים שסובלים ממחלות אוטואימוניות שונות כמו קרוהן או דלקת מפרקים שגרונית ועוד. אבחון מוקדם יכול להציל את הראייה שלכם ולכן גם אם בדיקות העיניים אינן נחשבות לבדיקות הנעימות ביותר שישנן, עליכם להקפיד בכל זאת לעבור אותן אחת לפרק זמן מסוים ויפה שעה אחת קודם.