
למרות השם המאיים שלה, היפרדות זגוגית אינה אלא תהליך טבעי שמתרחש בכל אדם כתוצאה מההזדקנות הטבעית של הגוף שלרוב אינו גורם לשום תופעות לוואי.
מה היא הזגוגית?
העין היא איבר מורכב בצורה בלתי רגילה. החלקים הקדמיים שבה אחראים לשבירה של קרני האור ולהכנסתם לעין (הקרנית, הקשתית שבמרכזה האישון והעדשה) ואילו בהמשך שלה ניתן למצוא את הרשתית שבה ממוקמים תאי עצב שקולטים את קרני האור, מעבדים את המידע שהתקבל מהן ומעבירים אותו הלאה דרך עצב הראייה למרכזי עיבוד התמונה במוח.
הזגוגית שנקראת גם נוזל הזגוגית או גוף הזגוגית היא למעשה מעין חומר דמוי ג’ל שקוף שמחוברת לרשתית של העין באמצעות מיליוני סיבים זעירים ועדינים שהולכת ונהיית נוזלית יותר במרקמה ככל שאנחנו מזדקנים.
מה קורה בתהליך היפרדות הזגוגית?
תהליך זה יכול גם להתרחש בקרב אנשים צעירים יותר אך לרוב לא מתרחש לפני גיל חמישים. לרוב התהליך עובר בצורה חלקה אך במקרים מסוימים עלולים להופיע תסמינים מסוימים שקשורים לראייה.
במקרים אחדים עלולים להופיע תסמינים שנמשכים זמן רב לאחר היפרדות הזגוגית אך לא אחת המוח מפעיל מנגנונים של פיצוי ובעקבות כך חרף עיוות הראייה, עדיין האדם לא מבחין בכך שמשהו אינו כשורה בעיניו.
התסמינים השכיחים של היפרדות הזגוגית
- עכירות – ישנם כאלו שמדווחים על הופעה של עכירות מסוימת בשדה הראייה כתוצאה מהיפרדות הזגוגית. העכירות יכולה לבוא לידי ביטוי בראייה של חוטים בצבע שחור, הופעה של עכביש או יתוש בשדה הראייה, טבעות או כתמים שחורים ועוד. בדרך כלל התסמינים נעשים חמורים יותר כאשר החולים מתבוננים על קיר לבן או על רקע בהיר באופן כללי. הפרעה זו לראייה נובעת מכך שהסיבים שקישרו בין הזגוגית לרשתית מפריעים לשדה הראייה התקין.
- ענן, מסך או נקודות – במקרים מסוימים במהלך ההתנתקות של הזגוגית מתרחשת משיכה של כלי דם באזור הרשתית ובעקבות כך נוצר דימום ברשתית ההיקפית או באזורי החיבור שבין הזגוגית לעצב הראייה. הדימום יכול לגרום להופעה של ענן שמערפל את הראייה, להופעה של נקודות רבות וקטנות או להופעה של מסך. במקרים של דימום חריף במיוחד ייתכן שהחולה יאבד את יכולת הראייה כליל בעין שבה התרחש הדימום אך מקרים כאלו נדירים ביותר וחריגים מאוד.
- ברקים והבזקים – במקרים מסוימים כתוצאה ממשיכה של פני הרשתית שמתרחשת על ידי הזגוגית המתנתקת עלולים להופיע ברקים בשדה הראייה. לפעמים החולים ידווחו על הופעה של אורות מרצדים, ברקים או הבזקים שלרוב מופיעים בזווית העין בעיקר בתנאי חושך או בזמן שמעבירים את המבט ממקום מואר למקום חשוך.
הסיבוכים האפשריים של תהליך התנתקות הזגוגית
החשש המרכזי שמתעורר כאשר מתחילים להתרחש עיוותים בראייה הוא מפני קרע שיכול להיווצר ברשתית. במקרה של קרע ברשתית קיימת סכנה לחדירת נוזל זגוגית לתוך הרשתית שיוביל להיפרדות של הרשתית.
היפרדות רשתית מחלל העין עלולה לגרום לעיוורון ללא טיפול אך במידה והיא מאובחנת בזמן ניתן לתקן אותה בקלות על ידי ניתוח לייזר שבמהלכו מקבעים את הרשתית למקומה. סיבוכים נדירים יותר כוללים משיכה של הזגוגית, ממברנה אפירטינלית וחור מקולרי. שלושת הסיבוכים הנ”ל גם כן ייתכן שיובילו לניתוח ברשתית על מנת למנוע פגיעה בראייה.