פזילה בעין – חשיבות אבחון מוקדם של פזילה

בריאות העין זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבריאות העין!

מה יש לנו בכתבה?
מה אפשר לעשות נגד פזילה בעין?
מה אפשר לעשות נגד פזילה בעין?

פזילה היא סוג מסוים של ליקוי ראייה שמופיע בשכיחות של שלושה עד חמישה אחוז באוכלוסייה הכללית הבא לידי ביטוי בכך שכל גלגל עין מתמקד בנקודה שונה במרחב ולא באותה הנקודה.

על מנת שתתאפשר ראיית עומק העיניים צריכות לצפות בדיוק באותה הנקודה ולכן בקרב רוב הסובלים מפזילה ישנה לקות בראיית העומק כשלעתים הסובלים מפזילה מאבדים לחלוטין את ראיית העומק שלהם.

בנוסף לכך, מאחר והמוח מקבל מכל עין תמונה נפרדת, הרי שפזילה יכולה להוביל לראייה כפולה אם כי יש לציין שבמקרים שבהם מתרחשת פזילה לפני גיל עשר, לרוב המוח ילמד לדכא אחת מהתמונות ובעקבות כך ייווצר מצב שנקרא עין עצלה. במידה והפזילה מתרחשת באופן פתאומי במבוגרים בעקבות פגיעת ראש למשל, בהחלט ייתכן מצב של ראייה כפולה.

פזילה בילדים

הפזילה הנפוצה ביותר שהשכיחות שלה באוכלוסייה הכללית היא הגבוהה ביותר היא פזילה מולדת שמופיעה בתינוקות ומאובחנת עד גיל חצי שנה. יש לציין בנקודה זו כי במקרים מסוימים התינוק ייראה כאילו הוא סובל מפזילה אך למעשה אינו פוזל. מצב זה נוצר כתוצאה מחוסר סימטריה של גשר האף שמכסה מעט על לובן העין וגורם לתמונה אופיינית של פזילה.

בדיקה לאבחון פזילה יש לבצע במקרים בהם ההורים שמים לב לכך שהילד מטה את הראש באופן חריג לצד אחד, במקרים בהם הילד נוהג לעצום עין אחת לעתים קרובות וכמובן שגם במקרים בהם העיניים לא מופנות כלפי אותה נקודה והפזילה ניכרת לעין.

ישנה חשיבות רבה לאבחון כמה שיותר מוקדם של הפזילה בילדים וזאת מכיוון שהפזילה יכולה לגרום לבעיה בהתפתחות מרכז הראייה במוח וכן משום שהפזילה יכולה ליצור בעיות של דימוי עצמי ומגוון של בעיות חברתיות ולהפוך את הילד למושא ללעג מצד קבוצת השווים.

בנוסף לכך מאחר ולפזילה קיימים מרכיבים גנטיים מסוימים, בכל מקרה שבו אחד מההורים סבל בעבר או סובל בהווה מפזילה מומלץ לגשת עם הילד לאבחון מוקדם ככל האפשר והדבר נכון גם במידה ואחד מהאחים של הילד סבל מפזילה.

מדוע העין פוזלת?

העין האנושית ממוקמת בארובת העין כשהיא תחומה בין העפעפיים. היא מוחזקת במקומה על ידי קבוצה של שישה שרירים ששניים מהם מאפשרים את התנועה הסיבובית (שרירים אלכסוניים) וארבעה מהם מאפשרים את התנועה לצדדים ולמעלה ולמטה (השרירים הישרים).

כל אחד מהשרירים האלו מקובע למקומו בשתי נקודות עגינה כשהאחת ממוקמת בנקודת המוצא מאחורי גלגל העין והשנייה בחלקו הקדמי של גלגל העין בנקודת הקישור לעין.

כאשר אנחנו מסתכלים לכיוון ימין, אחד מהשרירים שאחראים על תנועת העין ימינה נמתח ואילו השריר המנוגד לו נרפה אך במצבים שבהם אחד מהשרירים רפוי באופן תמידי או מתוח באופן תמידי, מתרחשת הפרה של התיאום בין השרירים ומצב זה בא לידי ביטוי בפזילה. מן הסתם הדבר נכון גם לגבי תנועת העיניים למעלה ולמטה.

כיצד ניתן לטפל בפזילה?

ישנו מגוון של טיפולים שמיועדים לטפל בפזילה. במקרים הקלים ניתן לטפל באופן שמרני על ידי שימוש במשקפיים או על ידי תרגול של תרגילים מסוימים לעיניים וכן במידה ומדובר על פזילה שאינה קבועה ניתן לסגור בכל פעם עין אחרת בעזרת רטייה אך במקרים בהם הפזילה לא חולפת, לרוב אין מנוס לעבור ניתוח לתיקון פזילה.

ניתוח לתיקון פזילה

בניתוח לתיקון פזילה למעשה מכווננים מחדש את השרירים שעוטפים את העין. במהלך הניתוח ניתן לחזק שריר רפוי או להחליש שריר מתוח על ידי שינוי המיקום של נקודת העגינה שלו לעין. לרוב כבר בימים הראשונים לאחר היציאה מהניתוח הפזילה נעלמת אבל נהוג להמתין עד שישה שבועות על מנת לקבוע האם הניתוח הסתיים בהצלחה או לא.

מדובר על ניתוח נפוץ יחסית שאינו נחשב למסוכן במיוחד וגם תופעות הלוואי שלו למעט זיהום אפשרי אינן כוללות פגיעה בראייה וזאת משום שהוא לא מבוצע בעין עצמה אלא רק בשרירים שעוטפים אותה.

עם זאת, כמו לכל ניתוח, גם לניתוח לתיקון פזילה ייתכנו תופעת לוואי וסיבוכים מסוימים ועל כן יש לקבל את כל המידע מהמנתח לפני הטיפול לפני שמסכימים לעבור אותו.

ראו גם:

פזילה כלפי פנים של הינקות

סימני אזהרה לסרטן העין
המרכז לבריאות העין

המרכז לבריאות העין מתמחה במתן מידע בתחום בריאות העין, כל מה שרציתם לדעת על בריאות העין במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.