
בדיקת גוניוסקופיה או בעברית “בדיקת זווית הלשכה הקדמית” היא בדיקה חשובה מאין כמוה שמשחקת תפקיד מרכזי באבחון של מחלת הגלאוקומה ובתהליך הערכת הסיכון לחלות במחלה זו.
הלשכה הקדמית
הלשכה הקדמית הוא המונח הרפואי שמשמש לתיאור של החלל שנמצא בין הקשתית שממוקמת בחלק הקדמי של הלשכה הקדמית לבין הקרנית והאישון שממוקמים בחלקה האחורי של הלשכה הקדמית.
מגוף העטרה נוזל הלשכה זורם אל האזור בעין שנקרא הלשכה האחורית שנמצא בין הקשתית לבין העדשה ומשם ממשיך וזורם דרך האישון ללשכה הקדמית. משם הוא מתנקז לאזור הזווית ועוזב את העין.
הזווית
מה ניתן ללמוד מבדיקת גוניוסקופיה?
בדיקת גוניוסקופיה מאפשרת לרופא לבחון באופן סובייקטיבי את המצב של הזווית. הממצאים של הבדיקה מאפשרים לרופא להבין האם המקור להצטברות הנוזל הוא בזווית סגורה או שמא הזווית פתוחה ותקינה ואז יש להמשיך ולברר מה הוא מקור הבעיה. עלייה בלחץ התוך עיני יכולה להיווצר גם כתוצאה מהפרעה בזרימת הנוזל שאינה קשורה לזווית בהכרח כמו למשל במקרה של פגיעה בזרימת הנוזל באישון.
עם זאת, נכון להיום הבדיקה לא מבוצעת באופן שגרתי אלא רק בהינתן תסמינים מסוימים או בקרב חולים שנמצאים בסיכון לפתח גלאוקומה.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
הבדיקה יכולה לעורר אי נוחות מסוימת בעין אבל אינה כרוכה בכאב, אינה מסוכנת ואין לה תופעות לוואי. העדשה למעשה מגדילה את הלחץ בלשכה הקדמית וכתוצאה מכך הזווית תיפתח במקרים בהם היא תקינה או תישאר סגורה במקרים בהם ישנה הידבקות.