חשים כאב בעין? כל הסיבות האפשריות לכאבים בעיניים!

בריאות העין זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבריאות העין!

מה יש לנו בכתבה?
כאבים בעיניים: כל הסיבות לכך
כאבים בעיניים: כל הסיבות לכך

כאב בעיניים הוא תסמין שיכול להעיד על קיום של מחלת עיניים שדורשת טיפול רפואי בהול. עם זאת, הוא יכול גם להיות תוצאה של כאב ראש חולף שאינו אמור לעורר חשש. במקרים מסוימים הכאב בעיניים יהיה התסמין היחיד, במקרים אחרים יתלוו אליו תסמינים נוספים, במקרים מסוימים הוא יהיה תוצאה של בעיה בעיניים אך לא אחת המקור של הכאב יהיה ברקמה אחרת או באיבר אחר.

במידה ומדובר על כאב בעיניים שלא מופיע כל הזמן ושלא מהווה הפרעה של ממש לאיכות החיים לרוב לא יהיה צורך בבירור רפואי.

עם זאת, במידה ומדובר על כאב משמעותי ובמידה והוא מלווה בתסמינים שונים בדגש על הפרעות בשדה הראייה, הרי שישנו צורך לברר את מקורו בהקדם האפשרי.

הגורמים האפשריים לכאב בעיניים

כפי שציינו, כאב בעיניים יכול להיות ממקור עיני או ממקור לא עיני. להלן הגורמים לכאב בעיניים ממקור עיני:

להלן הגורמים לכאב בעיניים ממקור לא עיני:

  • כאב שמופיע כחלק מכאב ראש שנובע ממתח נפשי.
  • כאב עיניים שנלווה להתפרצות מחלת ההרפס (יכול להופיע יומיים עד שלושה ימים לפני ההופעה של השלפוחיות וכן יכול להימשך זמן רב לאחר היעלמות השלפוחיות).
  • סינוסיטיס.
  • מחלת חניכיים.
  • נוירלגיה טריגמינלית.
  • המיקרניה התקפית כרונית.

התסמינים של כאב בעיניים

כאב בעיניים יכול ללבוש צורות רבות ומגוונות. במקרים מסוימים הוא יכול להופיע בעין אחת ובחלק מהמקרים בשתי העיניים, ישנם חולים שסובלים מכאב עמום ומתמשך וישנם שסובלים מכאב חד שמופיע ונעלם לסירוגין, יש שמתארים תסמינים של כאב פועם וחלש שמתגבר במצבים מסוימים ואחרים חשים כאב סטטי מאוד בעוצמתו. הכאב יכול להופיע מאחורי העין, בעין עצמה, להופיע בשעות שונות ביום, להפריע רק כאשר העין פקוחה ועוד.

ישנה חשיבות עליונה לתיאור מפורט של התסמין וכן לציון שלל התסמינים הנלווים לכאב בעיניים על מנת שהרופא המאבחן יוכל להבין מה הוא מקור התסמין וכן על מנת שיוכל להתאים את בדיקות האבחנה.

התסמינים הנלווים יכולים להיות טשטוש של הראייה, דמעת, הופעה של הילות סביב עצמים בשדה הראייה, אדמומיות בעין, כאבי ראש, נקודות שחורות שמופיעות בשדה הראייה ועוד.

איבחון כאב עיניים

בדרך כלל רופא העיניים יתחיל את תהליך האבחון בתשאול של המטופל לגבי התסמינים מהם הוא סובל ובתשאול לגבי הסוג המדויק של כאב העיניים.

במקרים רבים האבחון ייעשה ללא שימוש באמצעי אבחון מיוחדים בדגש על מצבים של דלקת אך ייתכן שהרופא יבחר לבחון את קרקעית העין עם מנורת סדק, במקרים בהם קיים חשש לגלאוקומה הרופא יבדוק את רמת הלחץ התוך עיני ובמידה וכל הבדיקות של העין יעלו חרס, לרוב רופא העיניים ישלח את המטופל לנוירולוג על מנת שיבדוק האם מקור התסמין בבעיה נוירולוגית.

כיצד מטפלים בכאב עיניים?

מאחר וקיימים גורמים רבים שיכולים להוביל להיווצרות של כאב בעיניים, כך גם קיימים טיפולים רבים שיכולים להתאים למצבים השונים. בין היתר מדובר על הטיפולים הבאים:

  • טיפות עיניים שמכילות אנטיביוטיקה – משמשות לטיפול בכאבים שמקורם בדלקת חיידקית.
  • קומפרסים קרים – משמשים להרגעת העיניים בעיקר במקרים של דלקת עיניים נגיפית.
  • תחליפי דמעות – משמשים לטיפול במקרים של יובש בעין.
  • משככי כאבים – משמשים לטיפול בכאבי עיניים שנלווים למיגרנות וכאבי ראש.
  • התאמת משקפיים – במקרים רבים הכאב נעלם כלא היה פשוט משום שבוצעה התאמה טובה של משקפי ראייה.
סימני אזהרה לסרטן העין
המרכז לבריאות העין

המרכז לבריאות העין מתמחה במתן מידע בתחום בריאות העין, כל מה שרציתם לדעת על בריאות העין במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.