
פזילה היא מצב שבו העיניים לא מתואמות ביניהן וכתוצאה מכך במקום להתמקד באותה הנקודה במקביל הן מתמקדות כל אחת בנקודה אחרת במרחב.
מנגנון זה בא לפצות על הלקות ובמידה והפזילה אינה מטופלת עד גיל עשר אותו אזור במוח שצריך לעבד את המידע שמגיע מהעין הפוזלת והלא מותאמת לא יתפתח או שהוא יעבור ניוון במידה וכבר החל את ההתפתחות שלו לפני הופעת הפזילה.
האנטומיה של שרירי העין
מסביב לעין פועלים שישה שרירים שעוטפים אותה ומאפשרים את התנועתיות שלה. השרירים ממוקמים בזוגות בציר האופקי, האנכי והאלכסוני של העין כשמכל צד פועלים זוג שרירים מנוגדים במתכונת של קפיצים. כל אימת שהעין מביטה לכיוון מסוים, אחד מהשרירים בציר הספציפי שאליו היא פונה נמתח ואילו השני מתכווץ. במקרים שבהם אחד מהשרירים מתוח יתר על המידע או רפוי יתר על המידה, עלולה להיווצר פזילה שתבוא לידי ביטוי בחוסר תיאום בין העיניים.
הניתוח נדרש הו מסיבות בריאותיות (על מנת למנוע עין עצלה) והן מסיבות חברתיות.
מה עושים בניתוח?
במקרים מסוימים מבצעים את הניתוח בשני שלבים או יותר – בשלב הראשון מחברים את השרירים למיקום החדש בגלגל העין ולאחר מכן מעירים את המטופל ומנסים לראות האם הניתוח הצליח. במידה והניתוח הצליח עוברים לשלב השני שלו ומעגנים את השרירים לנקודות העיגון החדשות שלהן באופן פרמננטי. במידה והניתוח לא הצליח, מבצעים כיוונון מחדש וכן הלאה.
תופעות הלוואי השכיחות מול תופעות הלוואי הנדירות
מלבד זאת ייתכנו גם הפרשות דמיות מהעיניים או מהעין המנותחת. הנפיחות והכאבים עלולים להימשך מספר שבועות אך לרוב ניתן לטפל בכאבים על ידי נטילת משככי כאבים סטנדרטיים שניתנים לרכישה בכל בית מרקחת ותו לא.
בנוסף לתופעות הלוואי השכיחות שצוינו לעיל שלא אמורות לעורר דאגה, במקרים נדירים אכן עלולים להתעורר סיבוכים כתוצאה מהניתוח שכוללים בעיקר הופעה של זיהום. אי לכך בכל מקרה שבו מתחילות להופיע הפרשות מוגלתיות בדגש על הפרשות סמיכות בצבע צהבהב עד ירקרק ובכל מקרה שבו מופיעים כאבים חזקים מאוד וממושכים מאוד וכן בכל מקרה שבו חלה ירידה בחדות הראייה, ישנה חשיבות עליונה לגשת לרופא עיניים עם עדיפות למנתח שביצע את הניתוח בדחיפות האפשרית.