תזונה נכונה משפרת משמעותית את הראייה שלנו!

בריאות העין זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבריאות העין!

מה יש לנו בכתבה?
תזונה נכונה טובה לעיניים שלנו
תזונה נכונה טובה לעיניים שלנו

אין ילד אחד במדינת ישראל שלא מכיר את ההנחה לפיה אכילה של גזר עושה נפלאות לאיכות הראייה. למרות שרבים מתייחסים בזלזול להנחה כי גזר יכול לשפר את הראייה, מדובר למעשה בהנחה בעלת שורשים איתנים במציאות.

נכון, ישנן מחלות עיניים רבות כמו גם בעיות ראייה לא מעטות שגם התזונה המוצלחת ביותר לא יכולה למנוע או לרפא אך כיום ידוע כי לתזונה שלנו יש אכן השפעה משמעותית על בריאות העין ויכולת הראייה. במאמר זה נסכם חלק ניכר מהמידע שנצבר בתחום.

ניוון מקולרי ותזונה

ניוון של הרשתית היא מחלת עיניים שגורמת לרוב המקרים של פגיעה בראייה ועיוורון במדינות העולם המערבי מעל גיל שישים. לאחר עשרות שנות מחקר התגלה כי צריכה הולמת של נוגדי חמצון יכולה להביא לעיכוב של המחלה ולהפחית את הנזק המצטבר למקולה שמוביל לניוון ולבעיות הראייה האופייניות למחלה זו.

נוגדי החמצון המוצלחים ביותר בהקשר זה הם זיאקסנטין, לוטאין ובטא קרוטן שנמצאים בשפע בירקות ובפירות. הריכוז הגבוה ביותר של נוגדי חמצון אלה ששייכים למשפחת הקרטנואידים נמצא בירקות עליים כהים כמו למשל בתרד.

במספר מחקרים רחבי היקף נמצא שצריכה מספקת של נוגדי חמצון אלה בשילוב של אבץ, ויטמין C וויטמין E מהווה גורם מגן מפני התפתחות המחלה שמקטין את הסיכון לחלות בה בשיעור של עשרים וחמישה אחוז.

בנוסף לכך נמצא שגורם מגן מוצלח לא פחות שיכול להוביל להפחתת הסיכון לחלות במחלה בשיעור של עד חמישים אחוז הוא צריכה הולמת של אומגה 3. כך למשל במחקר שבו השתתפו שבע מדינות באירופה נמצא שאנשים שצרכו לפחות פעם אחת בשבוע דגים שמנים נהנו מסיכון מופחת בשיעור של חמישים אחוז לחלות בניוון מקולרי יחסית לאנשים שתדירות צריכת הדגים שלהם הייתה נמוכה יותר.

קטרקט ותזונה

במחקרים אפידמיולוגיים רבים נמצא שהסיכון להיווצרות קטרקט גבוה יותר ככל שהמצב הסוציו אקונומי נמוך יותר. ממצאים אלו שקשרו עיוורון כתוצאה מקטרקט למצב הסוציואקונומי העלו את הסברה לפיה הסיכון להיווצרות קטרקט קשור לתזונה לקויה שמאפיינת מצבי עוני.

לפיכך נערכו בתחום זה מספר מחקרי המשך שמצאו כי צריכה מוגברת של זיאקסנטיןולוטאין (ממוצע של 6.7 מ"ג ליום) הפחיתה את הסיכון לסבול מקטרקט בשיעור של 18 אחוז ביחס לצריכה נמוכה מ- 1.2 מ"ג ליום.

כמו כן נמצא שצריכה יומית של ויטמין E בכמות של 260 יחב"ל ליום הפחיתה את הסיכון לחלות בקטרקט בארבעה עשר אחוזים ביחס לצריכה של פחות מחמש יחב"ל ליום.

דיאטה ים תיכונית

לאחרונה עלה קרנה של הדיאטה הים תיכונית בעקבות מחקרים רבים שמצאו שבכוחה להשפיע לטובה על המשקל ועל הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם.

עם זאת, רבים לא מודעים לכך שהתזונה הים תיכונית מביאה גם להפחתת הסיכון לחלות במגוון רחב של בעיות ראייה. לפי החוקרים בתחום נראה כי התזונה הים תיכונית מהווה גורם מגן מפני מגוון של מנחלות ראייה שמקורן בין היתר בחשיפה לקרינת השמש שאופיינית לאלו שחיים באזור הים התיכון.

הדיאטה הים תיכונית מתבססת על צריכה מרובה של ירקות ופירות, דגנים מלאים ושמנים מן הצומח. כמו כן לפי תזונה זו יש להמעיט בצריכת בשר אדום ובשומנים מן החי.

חשיבות התזונה הנכונה לראייה בקרב ילדים

קצרה היריעה מלהכיל את כל המידע הרב שנאסף בתחום זה ולכן נסיים עם הערה לגבי החשיבות של תזונה נכונה לבריאות העין בגילאים הצעירים.

במחקר מפורסם שהשווה בין ילדים שסובלים מקוצר ראייה לילדים בעלי ראייה תקינה נמצא כי בקרב האוכלוסייה של הילדים שסבלו מקוצר ראייה נמצאו שיעורים גבוהים יותר באופן מובהק סטטיסטית של חסרים תזונתיים בדגש על ויטמין C, ויטמין B1, ויטמין B2 וחלבון. בנוסף נראתה השפעה שלילית על התפתחות הראייה בתינוקות שלא קיבלו כמויות נאותות של אומגה 3.

סימני אזהרה לסרטן העין
המרכז לבריאות העין

המרכז לבריאות העין מתמחה במתן מידע בתחום בריאות העין, כל מה שרציתם לדעת על בריאות העין במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.