מחלות עיניים ממאירות נחשבות לנדירות מאד, בהשוואה למחלות העיניים האחרות. המטרה העיקרית, בטיפול בחולים במחלות אלו, הוא הצלחת חיים, ובהמשך הצלת העין הפגועה וגם שימור הראייה.
סוגים שונים של מחלות עיניים ממאירות
ישנם סוגים שונים של מחלות עיניים ממאירות. מלנומה של הענביה (Uveal Melanoma) היא אחת מהן. מדובר בגידול תוך עיני ממאיר, הנחשב לשכיח ביותר בקרב מבוגרים. בכל שנה מאובחנים בישראל 45 חולים, הסובלים מכך, כשהסיבות לא אינן ברורות.
גרורות תוך עיניות (Intraocular Metastasis) היא מחלה ממארת נוספת של העין, שבזכות הפיתוחים הרפואיים הרבים בתחום, ניתן לטפל בה ואף להאריך את חיי החולים במחלה. מרבית הסובלים מגרורה תוך עינית מתלוננים בעת פנייתם לרופא העיניים על טשטוש הראייה (בקרב 88 אחוז מהסובלים מכך), מהופעת כתם בשדה הראייה, כאב, הבזקים או עכירויות בזגוגית.
מחלת עיניים ממאירה נוספת היא רטינובלסטומה (Retinoblastoma). מדובר בגידול ראשוני תוך עיני, ששכיח מאד בקרב ילדים. גידול זה יכול להיות תורשתי או לא תורשתי. הסיבות העיקריות לו היא מוטציה בכרומוזום 13, הפועל לדיכוי של התפתחות גידולים. במקרים בהם אחד מההורים סובל ממוטציה זו, הסיכוי להופעת המחלה גבוה. בקרב 55 אחוז עד 60 אחוז מהחולים במחלה מוטציה זו יושבת על תאי הרשתית בלבד, משמע – היא איננה תורשתית.
מחלות ממאירות נוספות בעיניים יכולות להיות לוקמיה תוך עינית ולימפומה. מחלות אלה מטופלים תוך התייחסות כוללת למצבו של החולה ולבניית מערך שלם של טיפולים, כדי להציע לו את המענה הטוב ביותר. נכון להיום, ישנם פיתוחים רבים מטד בתחום הקשורים לטיפולים עצמם וגם לשיטות האבחון. כל אלה יחד עוזרים להציל חולים רבים, להאריך את חייהם ולאפשר להם גם ליהנות מראייה טובה.